Tuesday, July 26, 2011

Ahlan Ya Ramadhan..Kehadiranmu dirindui...

Ramadhan datang lagi bersama jutaan hikmah dan fadhilah. Ramadhan hadir dalam suasana yang begitu mendamaikan bagi setiap ummah. Kata orang, kehadirannya dinanti, pemergiannya ditangisi, ketiadaannya dirindui. Begitu hebatnya Ramadhan. Menyejukkan hati dan membuka taubat buat semua insan. Mendekatkan diri pada Tuhan dengan penuh keikhlasan.

Sepanjang berpuasa sebulan Ramadhan yang lalu, sebaik mungkin bekalan telah kita kutip untuk kita harungi setahun sebelum datangnya lagi Ramadhan kali ini, apakah masih lebat rimbunan Pohon Taqwa kita? Apakan masih bisa orang ramai berteduh mengambil manafaat darinya, atau sudah habis keguguran dedaunan hijau dek kurangnya siraman amal dan bajaan ibadat kita selama setahun ini?

Apakah masih berbuah pohon taqwa kita tadi sehingga dapat berbakti kepada makhluk Allah yang lainnya, atau usahkan berbuah sebiji dua lagi, tapi berputik bunga pun tidak dek kelalaian kita menyuburkannya dengan akhlak yang mulia berserta iman yang mantap sepanjang tahun selepas Ramadhan yang lalu? Tiada siapa yang dapat menjawabnya, selain diri kita sendiri…Perhatikan lah ‘Pohon Taqwa’ kita masing-masing.

‘Pohon Taqwa’ kita tidak lain dan tidak bukan adalah amalan seharian kita, amal ibadat seharian kita serta tingkah laku pada akhlak kita selama ini. Sejauh mana kita menjaga halal dan haram ketetapan Allah, sejauh mana kita berhati-hati dalam menangani setiap syubhah dalam hidup kita, itulah taqwa. Hanyutkah kita dengan dunia yang fana ini, atau masih kuat berpaut pada realiti akhirat yang menjadi destinasi setiap diri?

Kehidupan seorang mahasiswa Islam seharusnya memahami akan hakikat taqwa yang akan dibina selepas melalui madrasah yang sangat besar ini. Bulan tarbiyah yang dikurniakan Allah pada kita kali ini seharusnya diambil sebagai sesuatu yang luar biasa harganya, dan keampunan serta rahmat didalamnya di idam-idamkan setiap jiwa diantara kita. Lahirkanlah rasa di dalam diri kita bahawasanya ini adalah sesuatu yang cukup mahal harganya dan segala isi dunia tidak ternilai untuk membelinya.

Maka bersyukurlah, dan mohonlah pada Allah semoga masih dipanjang lagi umur kita agar bertemu dengan Ramadhan Karim, kerana Ramadhan adalah madrasah tarbiyah yang mendidik kita ke arah taqwa. Moga mendapat kesejahteraan yang berpanjangan dari sisi-Nya..amin..

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan…


2 comments:

  1. Salam ya ustaz..lama ta pos..rindu bait2 nya:)

    Salam ihya' ramadon minni..Allahuyubarikk fikk

    ReplyDelete
  2. Semoga sentiasa dalam inyaha Alloh ya akhi... :)

    ReplyDelete